Академия ГРАДЪТ 2018 - Финалът: Изложба на над 120 проекта на студенти, млади архитекти и инженери, журиране на живо и награждаване

 
c9d3e74b-87d1-43b3-8a5c-990a942f3bbe.jpg

Петото юбилейно издание на „Академия ГРАДЪТ“ ще събере на едно място талантливите млади инженери, урбанисти и архитекти и ще ги срещне с бизнеса.

Тази година финалът на „Академия ГРАДЪТ“ 2018 на 12 юли в Sofia Event Center ще включва няколко събития. Изложба на над 120 проекта подадени в тазгодишното издание на Академия ГРАДЪТ, журиране на живо на номинираните проекти, придружено от дискусия за предизвикателствата в бранша,  нетуъркинг с компаниите партньори и церемония по награждаване. Всичко това ще формира колуминацията на „Академия ГРАДЪТ“ 2018 на 12 юли 2018 година в Sofia Event Center.

Входът е свободен, като събитието е отворено за всички представители на бизнеса в сферата на архитектурата, строителството, интериорния дизайн, градоустройството, инфраструктурата, учаснитците, техните приятели и близки, както и за широката общественост.


Четири са конкурсите част от „Академия ГРАДЪТ“ 2018 -  „Съвременни тенденции за интериорни и екстериорни решения на търговски обекти“; „Градът - Културно-историческо наследство“; „Градът - Сгради и вътрешни пространства”;  „Градът - Градска среда и инфраструктура”.

Вижте всички проекти ТУК

 „Градът - Градска среда и инфраструктура”

 Над 35 инженери, архитекри и урбанисти участват с разработките си в конкурса „Градска среда и инфраструктура” през 2018 година. Целта на конкурса е да се изследват добрите практики в глобален мащаб и чрез използване на иновативни решения да представят идейни проекти за градски пространства, инфраструктура и нейната трансформация в градската среда.

„Градът - Сгради и вътрешни пространства”

През 2018 близо 50 инженери, архитекти и урбанисти участват в конкурса „Градът - Сгради и вътрешни пространства” Целта на конкурса е да се изследват добрите практики в глобален мащаб и чрез използване на иновативни решения да представят идейни проекти за различни по функции решения за сгради и оригинални вътрешни пространства.

„Градът - Културно-историческо наследство“

Над 35 са подадените разработки за рекултивация и реставрация на проекти с културно историческо наследство. 2018 e Eвропейска година на  културното наследство. В тази връзка е и целта на Академия ГРАДЪТ за показване на добри практики за съхраняване и социализация на културно-историческото и архeологическото наследство, като така са се мотивират младите професионалисти за създаване на иновативни  проекти за запазване на това богатство и устойчивото им  включване в  живота на хората.

Конкурсът в категория "Градът - Културно-историческо наследство“ се подкрепя от Фондация Америка за България, във връзка с политиката на фондацията за подпомагане реставрацията на културните паметници у нас. Фондация Америка за България ще участва и със самостоятелна изложба, която ще покаже обновените учебни среди в българските училища по програмата  “ Училище на Бъдещето“ и “Културно наследство -  Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“.

Конкурс „Съвременни тенденции за интериорни и екстериорни решения на търговски обекти“

Сред конкурсите, част от „Академия ГРАДЪТ“ през 2018 година се отличава конкурсът „Съвременни тенденции за интериорни и екстериорни решения на търговски обекти“, реализиран съвместно с KOOП за разработки, подчинени на бранда БИО КООП. Целта е разработките да позлужат като база за изграждане на самостоятелна мрежа от лесно разпознаваеми обекти с бранд БИО КООП, която предлага био и здравословни стоки на достъпни и справедливи цени и е част от търговска верига КООП.


„Академия ГРАДЪТ“ 2018

През 2018 година в четирите тематични конкурса на Академия ГРАДЪТ 2018 участват над 120 млади  професионалисти, възпитаници на  Университета за архитектура строителство и геодезия,  Висше строително училище "Любен Каравелов", Лесотехнически университет, Нов български университет,  Варненски свободен университет, Politecnico di Milano, UCL- The Bartlett School of Architecture, Technische Universität Berlin, Hochschule Anhalt.

Конкурсите, част от „Академия ГРАДЪТ“ 2018 се реализират с подкрепата на златните спонсори на инициативата GP Group и COOP, както и с покрепата на Aurubis Bulgaria, ORT, Alukönigstahl и Planex.

Тази година наградите  в „Академия ГРАДЪТ“  са както парични, така и лятна или зимна ваканция за двама, клиентска карта за пазаруване с отстъпка в магазините от търговска верига КООП и включване в стажантска програма. През 2018 година ще бъдат връчени и специални първа и втора награда за инженерни проекти.

Всички проекти са видими на сайта http://thecityacademyawards.bg/ и в официалната Facebook страница на конкурса до 28 юни, а проектът, събрал най-много харесвания на във Facebook ще стане "Любимец на публиката" и ще бъде специално награден от Градът Медиа Груп на 12 юли.


Повече за инициативата

Инициативата „Академия ГРАДЪТ”, стартирала през 2014 г., е отговорът на "ГРАДЪТ Медиа Груп" на нуждата от комуникация между поколенията професионалисти, създаващи съвременните градове и сгради по света и у нас. От 2015 г. освен обучаващи и реализиращи се в България студенти и млади професионалисти в Академия ГРАДЪТ участват и български възпитаници на престижни европейски университети. През годините над 500 млади архитекти, инженери и урбанисти се включиха в „Академия ГРАДЪТ“.

Основната цел на инициативата е да стимулира и поощри комуникацията между различните поколения архитекти и инженери, които да споделят и предават своя професионален и житейски опит в най-важния и труден момент от професионалната реализация на младите български архитекти и инженери по света и в България – напускането на студентската скамейка и първите години в професията.