С 10 наградени участници и специални отличия приключи петото издание на "Академия ГРАДЪТ" 2018

 
TRIFONOV2018-6628.jpg

Финалът на Академия ГРАДЪТ събра над 200 участници - студенти, млади архитекти и инженери, официални гости, партньори и журналисти на изложбата на над 120-те проекта, участвали в „Академия ГРАДЪТ“ 2018. Две гостуващи изложби на Фондация  “Америка за България“: “ Училища на Бъдещето“, която показва как трансформацията в мисленето и практиките ни води до нуждата да променяме  и образователната среда и „Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“, с която България кандидатства за вписване в листата на ЮНЕСКО за световното културно наследство също бяха част от програмата. Акцент в събитието беше и дискусията на живо между участниците, класирани в ТОП 3 по сътветните категории и авторитетното жури. Чрез дискусия на живо, засягаща спецификите на всеки проект,  аргументите на журито достигнаха директно до авторите  и гостите на събитието.

Поздравления към всички участници и към победителите в тазгодишното издание на конкурса отправиха г-жа Лиляна Павлова, Министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, г-жа Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България“ и г-н Владимир Житенски, зам. - председател на Камарата на строителите в България.

През 2018 година бяха връчени и две първи награди за инженерни проекти. Наградата за инженерен проект в най-оспорваната категория ГРАДЪТ – Градска среда и инфраструктура връчи лично проф. д-р инж. Стоян Братоев, председател на УС на Метрополитен ЕАД София.

През тази година университетите-партньори на Акакадемия ГРАДЪТ са  Университета за архитектура строителство и геодезия,  Висше строително училище "Любен Каравелов", Лесотехнически университет, Нов български университет, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” Варненски свободен университет, Politecnico di Milano, UCL- The Bartlett School of Architecture, Technische Universität Berlin, Hochschule Anhalt, Universidad de Alcalá de Henares. СГСАГ „Христо Ботев”, София също традиционно е партньор на инициативата.

Конкурсите, част от „Академия ГРАДЪТ“ 2018 се реализират с подкрепата на ексклузивния партньор на инициативата Фондация „Америка за България“, златните спонсори на инициативата GP Group и COOP, както и с покрепата на Aurubis Bulgaria, ORT, Alukönigstahl и Planex.

Тази година наградите  в „Академия ГРАДЪТ“ са както парични, така и лятна или зимна ваканция за двама, клиентска карта за пазаруване с отстъпка в магазините от търговска верига COOP и включване в стажантска програма и две първи награди за инженерни проекти. 

Повече за инициативата

Инициативата „Академия ГРАДЪТ”, стартирала през 2014 г., е отговорът на "ГРАДЪТ Медиа Груп" на нуждата от комуникация между поколенията професионалисти, създаващи съвременните градове и сгради по света и у нас. От 2015 г. освен обучаващи и реализиращи се в България студенти и млади професионалисти в Академия ГРАДЪТ участват и български възпитаници на престижни европейски университети. През годините над 500 млади архитекти, инженери и урбанисти се включиха в „Академия ГРАДЪТ“.

Основната цел на инициативата е да стимулира и поощри комуникацията между различните поколения архитекти и инженери, които да споделят и предават своя професионален и житейски опит в най-важния и труден момент от професионалната реализация на младите български архитекти и инженери по света и в България – напускането на студентската скамейка и първите години в професията.

Всички проекти подадени в Академия ГРАДЪТ 2018, както и информация за победителите, могат да бъдат разгледани на сайта http://thecityacademyawards.bg/