Building Innovation Forum Series 2018: Офис сградите – все по-модерни, гъвкави и технологични

 

Водещи експерти свързани с процеса по реализация на съвременните офис проекти в България участваха в годишната конференция "Инвестиции и строителство на офис сгради", част от Building Innovation Forum Series 2018. Събитието се проведе на 17 април в Sofia Event Center.


Характеристиките на успешната бизнес зона – градоустройствен аспект

Прегледът на важните моменти в реализацията на съвременния офис проект стартира с градоустройствения аспект и характериситиките на успешната бизнес зона. Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков съобщи, че част от най-големия потенциал на столицата са бившите индустриални зони. Архитектът направи преглед на приетия Закон за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО) и информира, че се работи по две нови наредби към него - за градската среда и за транспортни проучвания. Общият устройствен план на София ще бъде променен след приемане на „Визия за София“, уточни той.

Обобщени бяха и основните градоустройствени фактори, които трябва да се вземат предвид при планирането на големите офис проекти. Наличието на добра инфраструктура и особено на метро, синергията между зелените системи и офис сградите, както и връзката между офис проектите с вече изграденият облик на града бяха очертани като основа. От своя стана урбанистът Нурхан Реджеб сподели впечатленията си от добрите офис примери от Европа и света, който са се превърнали в притегателен център не само за работещите, а и за жителите на градовете, предлагайки микс от социални и обществени функции, зони за рекреация и забавление.


Развитие на офис пазара

Пазарът - спецификите на търсенето и предлагането бе фокусът на панел 2, където представители на водещи инвестиционни и консултантски компании обсъдиха тенденциите при изискванията и нуждите на съвременните наематели. Давид Давидов сподели като пример проекта Garitage Park, който ще интегрира офис сградите с жилищните и социалните нужди на работещите в рамките на комплекса. От своя страна Адина Уелш, изпълнителен доректор на RPHI, постави акцент и върху необходимстта от по-добър диалог между инвеститорите, особено при съседни проекти, за да се създаде цялостно развитие на бизнес районите, които да се допълват като функции, като така да се допринесе допълнително за конфорта на работещите.

Повдигнат бе и въпросът за потенциала на Пловдив, Варна и Бургас като градове с възможност за развитие на бизнес хъбове. Основна пречка пред тях остава недобрата транспортна свързаност с вътрешността на страната и Европа. Станимира Пашова от Cushman and Wakefield Forton също лансира мнението, че българските градове имат не по-малко фактори за развитие от подобните градове в източна и централна Европа. Тя сподели, че най-важната задача при проектирането на бизнес зоните на бъдещето е да бъдат запазени и привлечени талантливите професионалисти, като им се предоставят необходимите условия за работа. Дейно участие в дискусия взеха още и Михаил Муц, изпълнителен директор на Cares Management Sevices, Тодор Кавръков, CPM, Пропърти мениджър на Търговски Център Европа, Антон Славчев, изпълнителен директор на „Славчев консултинг“ и асет мениджър на Сердика Офиси и Верка Петкова, директор бизнес развитие на Colliers International.

Всички участници в панела се обединиха около тезата, че офис сградите и оформлението и управлението на офис пространството са ключов момент в конкуренцията за привличане и задържане на така важния човешки капитал.


Технологичната революция и фасадите
 

Във третия панел на конференцията водещи експерти във фасадния инженеринг дискутираха какви са важните аспекти при вземането на решение за избор на фасадна обвивка и как могат да бъдат предотвратени грешките и последващите загуби за инвеститорите. Тенденциите във фасадния инженеринг, иновативните модели и материали, както и необходимоста от норми и стандарти с цел гарантиране безопасността и оптимизацията на риска. Участниците в дискусията бяха арх. инж. Климентин Чернев, управител на Алукьонигщал, арх. Ангел Захариев, управител на АиА архитекти, Христо Щерев, зам-председател на сдружение "Български врати, прозорци и фасади, инж. Елин Диков, маркетинг мениджър на Corel 67, инж. Патрик Беул, мениджър продажби на Rieder и арх. Димитър Кацаров от Starh.


Офис сградите – все по-гъвкави и технологични

Втората част на деня бе насочена към модерната офис архитектура, бъдещето на работното място, иновациите и технологиите, които правят една офис сграда съвременен бизнес хъб. Като конкретни проекти, примери в това отношение, бяха представени големите офис проекти във Бургас, Пловдив и София, чиято идея е чрез интегрирането на богати многофункционални външни пространства и богато озеленяване, предразполагащо към креативност и удовлетвореност да се създаде иновативна екосистема, предпочитана за месторабота и дом от ИТ и аутсорсинг компаниите.

Сред новите технологии, способстващи интелигентните решения в модерните офис сгради, се откроиха биодинамичното осветление на Octa Light, което дава възможност за получаване на най-подходящата светлина във всеки момент, така че да се следва биологичния ритъм на служителите. Друга технологична иновация са климатичните решения за големите офис сгради на Schneider Electric, които освен свръхикономични се адаптират и към поведението и навиците на работещите в сградата. От своя страна  KONE представиха своите решения за сегментирането на пътникопотока в сградата на различни потребителски групи, като така се спестява време от придвижването в сградата и се персонализира изживяването на работещите в сградата.  Участници в панела бяха още инж. Явор Оташлийски, ръководител регионален център за Югоизточна Европа AMF Knauf, който обърна внимание на устойчивостта на материалите, вложени в тяхното производство, което гарантира продукти с ниско ниво на вредни емисии, които пестят енергия и не замърсяват. Инж. Гергана Константинова от Danfoss Bulgaria пък сподели, че интелигентине решения в контекста на сградните инсталации трябва да позволяват лесен монтаж, прецизно и интелигентно измерване на потребената енергия и автоматично събиране на данни. В рамките на панела Ралица Каменова от Armstrong Bulgaria очерта и основните характеристики на модерните решения за окачени тавани, а именно ергономичен дизайн, максимално светлоотразяване, звукопоглъщане и шумозаглушаване.

В панела участваха още и водещи проектанти с актуални мащабни офис проекти – арх. Стоимен Демерджиев, оперативен директор на Stephen George International, арх. Ирина Димитрова, Ателие Серафимов Архитекти, арх. Христо Станкушев, основател на Don’t DIY, арх. Илиян Илиев, управител на Планинг, арх Димитър Шаренков, управител Шаренков Архитекти, арх. Милена Нанова, управител и водещ проектант на Студио 17.5, арх. Мартин Ряшев, ДА Архитекти и арх Миролюб Петрински, управител Bates Bulgaria.


Снимки от събитието може да видите тук