Метрото в София стана проект на десетилетието 2007-2017

 

На 20 март се състоя специалното издание на инициативата "Infrastructure Bulgaria Awards 2018" на "Градът Медиа Груп", част от календара на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

"Най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието" за периода 2007 - 2017 е "Изграждането и развитие на Софийското метро". Проектът бе излъчен на специалното издание на инициативата "Infrastructure Bulgaria Awards 2018", част от календара на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, което се проведе на 20 март. Призът обяви и връчи министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова

"Най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието" за периода 2007 - 2017 е "Изграждането и развитие на Софийското метро". Проектът бе излъчен на специалното издание на инициативата "Infrastructure Bulgaria Awards 2018", част от календара на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, което се проведе на 20 март. Призът обяви и връчи министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова

Infrastructure_Awards_2018DSC_1516.JPG
Наградата за възложител получи Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, за бенефициент - проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

Наградата за възложител получи Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, за бенефициент - проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

С награди бяха отличени и изпълнителите с най-голям принос в реализацията на най-успешния инфраструктурен проект на десетилетието в България.

Награда взе  Владимир Житенски, изпълнителен директор на "Джи Пи Груп" , успешно построил 5 метростанции и надземни тунели в софийското метро : "Десет години години говорихме и спорехме в тунелите. Има резултат. Благодаря на комисията за високата оценка. Основната награда е за софиянци, не само за нас. Искам само да отбележа, че зад проекта за метрото стои труда на много хора, на всичик тях благодаря на от сърце, каза Владимир Житенски. "

Награда взе Владимир Житенски, изпълнителен директор на "Джи Пи Груп", успешно построил 5 метростанции и надземни тунели в софийското метро: "Десет години години говорихме и спорехме в тунелите. Има резултат. Благодаря на комисията за високата оценка. Основната награда е за софиянци, не само за нас. Искам само да отбележа, че зад проекта за метрото стои труда на много хора, на всичик тях благодаря на от сърце, каза Владимир Житенски."

"Трейс Груп Холд"   получи награда за успешен изпълнител на 4 метростанции и надземни тунели . Приза прие инж. Бисер Иванов, изпълнителен директор на "Трейс София":  "Благодаря за доверието!", лаконичен беше инж. Бисер Иванов

"Трейс Груп Холд" получи награда за успешен изпълнител на 4 метростанции и надземни тунели. Приза прие инж. Бисер Иванов, изпълнителен директор на "Трейс София": "Благодаря за доверието!", лаконичен беше инж. Бисер Иванов

"Геострой" взе награда за успешен изпълнител на 2 метростанции и надземни тунели.  Призът беше връчен на инж.Константин Петков,проект мениджър на Метродепо "Земляне"  :  "Благодаря на всички за оказаната чест. Какъвто е девизът на София - "Расте, но не старее", така да се развива проектът на метрото - да расте, но да не старее, каза инж Константин Петков".

"Геострой" взе награда за успешен изпълнител на 2 метростанции и надземни тунели. Призът беше връчен на инж.Константин Петков,проект мениджър на Метродепо "Земляне": "Благодаря на всички за оказаната чест. Какъвто е девизът на София - "Расте, но не старее", така да се развива проектът на метрото - да расте, но да не старее, каза инж Константин Петков".

"Станилов"   взе награда за успешен изпълнител на 2 метростанции и тунели.  Приза получи управителят на фирмата инж. Георги Станилови изрази благодарност така:  "Скъпи приятели, благодаря за доверието и за оценката".

"Станилов" взе награда за успешен изпълнител на 2 метростанции и тунели. Приза получи управителят на фирмата инж. Георги Станилови изрази благодарност така: "Скъпи приятели, благодаря за доверието и за оценката".

Награда за успешен изпълнител на метростанция и тунели с подземен способ получи "Евро Алианс Инженеринг",  тя беше връчена на изпълнителния директор на компанията арх. инж. Валентин Трашлиев:  "Метрото е огромен проект. Патрон на проекта е премиерът Бойко Борисов. Кметът Фандъкова беше неуморен сторонник. Без инж. Стоян Братоев се съмнявам, че този проект можеше да стане. Благодаря за наградата."

Награда за успешен изпълнител на метростанция и тунели с подземен способ получи "Евро Алианс Инженеринг", тя беше връчена на изпълнителния директор на компанията арх. инж. Валентин Трашлиев: "Метрото е огромен проект. Патрон на проекта е премиерът Бойко Борисов. Кметът Фандъкова беше неуморен сторонник. Без инж. Стоян Братоев се съмнявам, че този проект можеше да стане. Благодаря за наградата."

Специални грамоти за принос в изграждането на най-успешния проект на десетилетието на Стената на славата получиха:

проф. д-р инж. Божидар Божинов, инж. Маньо Манев, инж. Антон Янев, инж. Георги Колчаков, инж. Севдалин Вълнаров, инж. Розалина Козлева, арх. Ирен Дерлипанска, арх. Красен Андреев, арх. Фарид и Елена Пактиавал, арх. Константин Косев, арх. Радомир Серафимов

Андреас Бейкос - ръководител на офиса на Европейска инвестиционна банка в София, поздрави победителите. Финансовата институция подкрепя най-големия проект на Столична община - метрото, както и редици други инфраструктурни обекти в столицата и страната.

На екрана в залата се появиха кадри от значимия етап 3 от Разширението на метрото: Строителството на първи метродиаметър от бул. "Цариградско шосе" до летището, и от "Младост 1" до "Младост 4", което започна през март 2012 г. и завърши през лятото на 2014 г. 

Infrastructure_Awards_2018DSC_1695.JPG
Infrastructure_Awards_2018DSC_1730.JPG
Infrastructure_Awards_2018DSC_1694.JPG
Infrastructure_Awards_2018DSC_1746.JPG
Infrastructure_Awards_2018DSC_1773.JPG
Infrastructure_Awards_2018DSC_1704.JPG
Infrastructure_Awards_2018DSC_1719.JPG

Лиляна Павлова, патрон на инициативата "Infrastructure Bulgaria Awards 2018": След тези 10 години усилия София има най-модерното метро в Европа
"Всички сме убедени, че това е проектът. Много хора вложиха усилия и труд в него. Поздравявам кмета Фандъкова за енергията, която вложи в този проект, възхищавам се на проф. д-р инж. Стоян Братоев, който винаги успяваше да намери решение заедно с останалите участници в процеса. Благодаря на всички строители, проектанти, архитекти, работници. Знам колко беше трудно. Виждах как се работеше при тези предизвикателства – когато се появеше археология, течове. Но си заслужаваше усилията. София стана модерен града, след тези 10 години усилия София има най-модерното метро в Европа, на което се радват всички посетители. Това е оценката на всички, които виждат и ползват метрото, на всички донори, които внимателно следат и тестват построеното."

Infrastructure_Awards_2018DSC_1507.JPG

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Метрото е пример за партньорска работа
"Благодарим за тази награда, благодарим на Градът Медия Груп за инициативите през годината, така че проектите, които се реализират, да станат достояние на всички. Метрото промени града, промени качеството на живот на гражданите, които вече живеят в модерен град. Това е най-големият транспортен и най-големият екологичен проект. Метрото е пример за партньорска работа. В момента метрото продължава да се строи, сега го ползват 250 хиляди души, а от 2019-2020 година, когато завърши изграждането на трети метродиаметър – половин милион софиянци и гости на София ще се възползват от метрото. Специална благодарност изказвам на инж. Братоев, на всички строители, проектанти, инженери, на всички стотици работници, които работят денонощно, за да се спазят сроковете. На правителство съм благодарна, за личните усилия на премиера Бойко Борисов, който статира работата по метрото като кмет на София. Благодарна съм на управляващия орган, на ЕК и ЕИБ. Благодаря на гражданите на София, които проявяват търпение при строителството, но те знаят, че си струва, защото след това животът става по-лесен."

Infrastructure_Awards_2018DSC_1545.JPG

Проф. д-р инж.Стоян Братоев:  До този резултат се стигна благодарение на участието на много хора

Благодаря за тази специална награда, защото това наистина е проектът на десетилетието – какво по-голямо от него. Допреди това десетилетие имаше само две фирми, които можеха да сторят метро. За да се реализира този обект, се укрепи капацитетът на много компании и сега те са 12, на обектите в момента има 28 подизпълнители и доставчици от страната, няколко хиляди работници са ангажирани на строежа и още толкова са по бази и заводи. Благодаря на управляващия орган, лично на министъра на транспорта Ивайло Московски, на правителството. Без подкрепа на правителството нямаше да може да се реализира този обект. Благодаря на ЕИБ. Метрото е първият проект, одобен от Европейската комисия по предишната Оперативна програма "Транспорт", и първият – по сегашната ОПТТИ."


Андреас Бейкос, представител на ЕИБ в България: Метрото е голям и успешен проект
"Много съм развълнуван и радостен, че присъствам на тези награди. ЕИБ подкрепя проекти в България от 1992 насам. През годините изградихме партньорски връзки със Столична община и подкрепяме големите й проекти. Софийското метро е един от най-важните проекти, който подпомагаме. Той получи няколко заема, които възлизат на обща стойност 330 млн. евро, или 24% от цялата стойност на проекта. Метрото е голям и успешен проект."

Infrastructure_Awards_2018DSC_1608.JPG

Тази година метрото в София навърши 20 години и вече е 40 км с 35 метростанции. През 2004-2005 започна подготовката и строителството на трасето до "Младост" от първи метролъч, което през 2009 г. бе завършено. Така двете най-големи "спални" на София – в "Младост" и в "Люлин" бяха обезпечени от първия метролъч с бърз транспорт, който дава възможност на жителите на двата квартала да стигнат до центъра за по-малко от 20 минути. През 2014 г. беше завършено и продължението на първи метродиаметър в "Дружба" и до летище София, а също и до "Бизнес парк София".
Вторият метродиаметър в участъка от пътен възел "Надежда" до хотел "Маринела" (бивш "Кемпински-Зографски") на Кръста беше открит през 2012 г. (Така кв. "Надежда" и кв. "Лозенец" се свързаха с НДК), а през 2016 г. беше открита и МС "Витоша" при "Парадайз Център".


Освен специалната категория "Най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието" 2007-2017 в инициативата "Infrastructure Bulgaria Awards 2018" бяха наградени проекти в 5 категории, завършени в периода 2016-2017. Оценката беше направена от 17- членно авторитетно жури – представители на експертни, браншови и академични среди.


Инициативата "Infrastructure Bulgaria Awards 2018" е под егидата на Министерството за Българското председателство на Съвета на Еропейския съюз 2018 и в партньорство с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и Министерството на енергетиката. Патрон на иницативата е Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Совете на ЕС 2018. Официален гост на събитието бе Искра Михайлова – председател на регионалната комисия на Европейския парламент. На церемонията присъстваха и посланиците на Албания, на Сърбия, Гърция, Украйна.